Ce se întâmplă când pui împreună pentru rapperi din 20 de țări?

rapperi

Diversitatea, diversité, diversitate, diversità, pазноврсност, raznovrsnost, diversitate… Ca proiectul se numește că va lansa douăzeci de artiști hip-hop din toate colțurile continentului pentru a aduce un omagiu la cultură urbană, cu finanțare de la UE. Un jurnalist din bosnia, cu sediul în Paris interviu de talent neșlefuit hip-hop-ului european.Este vineri după-amiază și regina și liniște în 104, un centru cultural creat în urmă cu trei ani într-un cartier popular în partea de nord-est de Paris și că nu ridica controverse. Douăzeci de artiști hip-hop, rapperi, cântăreți și beatmakers din 12 țări europene, statele unite, în proiectul de Diversitatea muzicala, face timp pentru a testa. Unii dintre ei dorm pe canapele, pe alții să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Berea, cel de-al cincilea element al hip-hop. În ciuda faptului că doar te-ai trezit, rapper-ul bosniac Frenkie este într-o stare de spirit bună și dispus să vorbească: „atunci Când am fost rugat să participe la acest proiect, nu am ezitat o clipă. Am plecat de la propria mea carieră muzicală în afară de a da 100% în Diversitate. Și nu m-am înșelat! Este o experienta incredibila, o ocazie perfectă pentru a obține cunoscut în rândul publicului european”. Ceea ce nu mă deranjează, dar am aflat în making-of de la înregistrare, este că Frenkie este, de asemenea, un mare fan al berii, „al cincilea element al hip-hop”, potrivit cu ceea ce ar fi băut-o cincisprezece! în prima zi de înregistrare. Orelsan, rapperi rapper-ul francez celebru pentru farsele lui-verbal, ni s-a alăturat. Este foarte bine cunoscut în Franța, așa că este inevitabil, mult căutate de către jurnaliștii locali. „Nu e plictisitor să răspundă mereu la aceleași întrebări?”, va pierde în timp ce am să întreb, ca mulți alții, de ce a vrut să se alăture Diversitate. „Nu la toate, nu e o problemă, vă mulțumim pentru că am învățat bine discursul meu!”, bancuri Orelsan.

Rapperi și instituțiile europene

Istoria Diversitatea începe rapperi cu un singur înregistrate în 2008, în cadrul anului dialogului intercultural și sub auspiciile European de Muzică Birou, o organizație care reprezintă sectorul muzical în instituțiile europene. A fost un succes, astfel că Comisia Europeană a decis să finanțeze o de-a doua ediție a acestui proiect. Dar dincolo de Europa, diversitatea culturală, schimbul și depășirea barierelor lingvistice, Diversitatea este rapperi mai presus de toate, un proiect muzical de exceptie. 20 de artiști din 12 țări europene și-au petrecut 10 zile de înregistrare într-un studio de la Bruxelles de a concepe un album cu 14 piese. Rezultatul întruchipează perfect spiritul de cultură urbană în Europa contemporană. După plecarea sa pe piață în luna următoare lunii februarie artiștii vor fi mai puțin importante festivaluri europene.

„La început nu știam ce am fost de gând să găsească. Am fost de acord să participe la proiect, atunci când am aflat că a fost finanțat de către Comisia Europeană”, recunoaște Orelsan. „În cele din urmă, totul a mers bine. Ne-au dat libertatea de a face ce ne-am dorit. În plus, acolo a fost o adevărată complicitate între noi, participanții. Venim din țări diferite, nu vorbesc aceeași limbă, dar avem multe lucruri în comun și ne-am făcut acolo”. „Datoria unei instituții precum Comisia Europeană este de a finanța și sprijini inițiativele culturale, dar asta nu înseamnă că ei ne pot cumpăra”. Este la fel de bine ca Frenkie cv-ul este fuziunea cu siguranță rapperi ciudat între rap lume și instituții.

Începe eseul. Ridică temperatura mediului. Prima piesă, experiența, care, de asemenea, deschide albumul, deja emana o energie uimitoare. Versurile sunt în limba engleză și franceză, dar, de asemenea, în bosniacă, croată, portugheză, suedeză și germană; dacă nu sunt un poliglot-a consumat, nu va fi capabil să înțeleagă totul. Dar muzica traduce perfect emoțiile. După, am de gând pe melodii. Asculta Gătit în oală, un fel de dialog între Marcus Preț, artist suedez, Orelsan, care răspunde la el în franceză, se înțelege până la ce punct distracție și muncă rapperi sunt inseparabile în uniunea europeană. Mariama este un artist German care cântă în limba engleză. Când va urca pe scena cu chitara pentru a juca piesa Pe drumul meu, puținii spectatori din acest test sunt subjugate de vocea ei. Te lasă cu gura căscată. O altă fată, Remi, grupul croat Elementar, are un impact deosebit, un amestec de radical vigoare, și farmecul de o viguroasă radiante de vocea și gesturile sale. O dată pe scenă, ne-am ochi doar pentru ea. Dar, în ciuda diversității și talente mari care alcătuiesc grupul, o dată pe scenă, artiștii dau impresia de a fi un ananas… Va fi subjugată la limba de hip-hop, turnul Babel?